Banja Luka

BANJA LUKA, 6. aprila (FENA) - Komemoracija povodom smrti banjalučkog slikara i pisca Alojza Lojze Ćurića bit će održana danas u Hrvatskom kulturnom centru u Banjoj Luci.

Predsjednik Uprave Hrvatskog kulturnog centra Banja Luka Zvonko Tarle u podsjećanju na život i djelo Lojze Ćurića, izjavio je za Fenu da je on bio poseban čovjek, od koga se komemoracijom u HKC-u žele oprostiti pjesmom „S one strane Plive“ i sjećanjima na Lojzu njegovih učenika i prijatelja, slikara, književnika.

„Želimo napraviti jedno mirno, spontano veče, kakvo je on zasluživao“, naveo je Tarle.

Ćurić, koji je prvenstveno bio slikar, izlagao je širom bivše Jugoslavije. Iza sebe ima više samostalih i grupnih izložbi, a sa četvoricom slikara bio je tvorac izložbe koja se zvala „Izložba četvorice“ i koja je preokrenula likovni život Banje Luke.

Grad na Vrbasu je time postao centar likovnih zbivanja u čitavoj bivšoj Jugoslaviji, zahvaljući Bekiru Misirliću, Dušanu Simiću, Alojzu Ćuriću, a zatim i Mersadu Berberu, Edinu Numankadiću, Jovi Soldatu i drugim.

Lojzo Ćurić je posebno značajan jer je nakon banjalučkog zemljotresa na sebe preuzeo i napravio Muzej savremene umjetnosti tj.modernu galeriju, za koju je napravio i prvi amblem, a on i njegovi prijatelji su osigurali da slikari iz čitave bivše Jugoslavije, Banjoj Luci poklanjaju slike od kojih je stvoren fundus Galerije, danas jedan od najvećih u BiH“.

Ćurić je bio nastavnik koga su obožavala djeca, s kojom je izlagao i u inostranstvu, u Švedskoj, Holandiji, a dobijao je i brojne nagrade za svoj pedagoški rad.

Osim likovnog rada, bavio se i pisanjem, ilustriranjem knjiga, a sigurno je jedan od najznačijnijih građana Banje Luke.

Zbog činjenice da je u vrijeme smrti, spletom okolnosti bio sam, svi detalji tog tužnog čina ne mogu se sa sigurnošću saopćiti. Ćurić je najvjerovatnije preminuo u noći 31. marta, tri dana pred 73. rođendan. Smrt ga je zatekla za pisaćim stolom u vrijeme rada na novoj knjizi.

Sahrana Alojza Ćurića je sutra na groblju "Svetog Marka" u Banjoj Luci.

(Fena)